Ontruimingsoefening

Waarom een ontruimingsoefening? Conform de Arbowet bent u als werkgever verplicht zorg te dragen voor de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers. In geval van een calamiteit is het belangrijk dat alle aanwezigen het gebouw op een veilige manier kunnen verlaten. Het is noodzakelijk om regelmatig een ontruimingsoefening te organiseren, zodat u kunt controleren of uw BHV organisatie en ontruimingsplan goed functioneren. Wanneer er een brandmeldinstallatie aanwezig is in uw pand behoort u 1 keer per jaar een ontruimingsoefening te organiseren.

Hoe ziet een Ontruimingsoefening eruit?

Er zijn diverse soorten oefeningen mogelijk afhankelijk van uw wensen en specifieke omstandigheden:

  • Table-top oefening;
  • Aangekondigde ontruimingsoefening;
  • Onaangekondigde ontruimingsoefening;
  • Complexe ontruimingsoefening.

Preventief BV kan u helpen bij het begeleiden van een ontruimingsoefening zodat:

  • Medewerkers, bezoekers of cliënten weten hoe zij het pand veilig en snel kunnen verlaten;
  • BHV’ers niet alleen getraind zijn maar ook oefenen in de praktijk;
  • BHV’ers vertrouwd raken met hun taken waardoor de ontruiming veiliger er sneller zal verlopen;
  • Uw ontruimingsplan en interne procedures getoetst worden.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de oefening ontvangen wij ter voorbereiding van de docent/oefenleider graag het ontruimingsplan en de ontruimingsplattegronden van de betreffende locatie. Na bestudering hiervan neemt de docent/oefenleider contact op en bespreekt de wensen en mogelijkheden voor de ontruimingsoefening.

Uitvoering

Voorafgaand aan de oefening zal de enscenering voor het gekozen scenario worden verzorgd. Denk hierbij aan rook en vlameffecten, maar bijvoorbeeld ook een gaslek, ontsnapping van gevaarlijke stoffen etc. Desgewenst kan Preventief ook zorgen voor tegenspel in de vorm van acteurs of de inzet van een lotusslachtoffer welke een realistische verwonding of ziektebeeld kan grimeren en acteren. De oefening zal worden begeleid door de docent/oefenleider en deze beoordeelt het optreden van de BHV’ers en het overige personeel.

Evaluatie

Na afloop van de ontruimingsoefening is er een korte evaluatie met alle betrokkenen gevolgd door een uitgebreide evaluatie met alleen de Bedrijfshulpverleners.

Verslag Ontruimingsoefening

Na afloop van de ontruimingsoefening zal een schriftelijk verslag van de oefening opgesteld worden door de docent/oefenleider. Dit verslag dient als basis voor toekomstige oefeningen en als input voor de BHV herhalingstrainingen en het bevat leerpunten voor de BHV organisatie en het ontruimingsplan. Tevens is hiermee aantoonbaar voor de verzekeraar en wetgever dat u voldoet aan de wettelijke verplichting tot het organiseren van een ontruimingsoefening.

Wilt u een ontruimingsoefening organiseren?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie omtrent de diverse mogelijkheden of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Heeft u een vraag?
Bel naar 073 599 32 37
Wij helpen u graag!